Audi’nin sportif ikonu TT yeniden tasarlandı; 400 Hp’lik Sportback konsepti ile Audi TT Paris Fuarı’nda
Audi, Paris Motor Show’da TT modelinin dört koltuklu, beş kapılı ve hız konusunda iddialı versiyonu olan Audi TT Sportback konseptini tanıtıyor. Klasik TT tasarım öğelerine sahip dış görünüm, yeni ve uzun bir yapıya dönüştürülmüş. Modelin 2.0 TFSI motoru, 400 Hp ile yüksek performans ve gücü vadediyor.
Son 20 yılda, Audi A5 Sportback ve Audi A7 Sportback ile otomotiv tasarımında iz bırakan Audi, Paris Motor Show’da efsane modellerinden biri olan TT’nin de Sportback konseptini sunuyor.
Audi TT Sportback konsepti 400hp gücü, 7 vitesli S tronic şanzımanı ve quatro dört çeker sistemiyle bir Audi olduğunu her şekilde belli ederken, 3,9 saniyelik sıfırdan 100 km/s hıza çıkış süresiyle de oldukça etkileyici. Sofistike süspansiyon ve ağırlık merkezinin alçakta olması, dinamik yol tutuş özelliği sağlarken gövdede birçok hafif alüminyum parça kullanılmış. LED uzun farları tamamlayan ve her iki farda bulunan lazer ışıkları, Audi’nin geliştirdiği ve karanlıkta giderken güvenliği önemli ölçüde artıran bir inovasyon oluşturuyor.
Audi sanal kokpiti show otomobilin zarif tasarımlı iç mekanının tamamına hakim. 12,3 inçlik ekran geleneksel gösterge paneli ve MMI monitörün yerini alıyor. Üstün kaliteli grafik görüntüleri veren ekran, sürücünün birçok ekran seviyesi arasında seçim yapmasına da olanak sağlıyor. MMI terminalinde döner düğme, akıllı telefonlarda olduğu gibi harfleri yazmaya ve hareketleri algılamaya yarayan bir dokunmatik fare (touchpad) özelliği taşıyor.
Beş kapılı Audi TT Sportback konsepti 4,47 metre uzunluğu, 1,89 metre genişliği ve 1,38 metre yüksekliği ve 2,63 metre aks mesafesi ile yeni üretilen TT’ye göre 29 santimetre daha uzun, 6 santimetre daha geniş ve aks mesafesi 12 santimetre daha geniş. Yüksekliği ise yeni TT’ye göre 3 santimetre daha az.
Yeni Audi TT Sportback konseptin ön kısmındaki fark yaratan yatay hatlar geniş ve spor görünümü güçlendirmiş. Alt kenarında quattro logosunu taşıyan tek parça ızgara, iki kapılı coupe’ye göre daha yassı ve daha geniş. Petek desenli ızgara parlak ve koyu renkli alüminyum görünümünde. Tek parça ızgaranın yan kenarları kaput boyunca dövme hatlar olarak devam ediyor ve kaportaya spor bir görünüm veriyor. Audi’nin tipik özelliğine uygun olarak tasarım tutarlı bir bütünlük oluşturuyor ve show otomobilinin bütün hatları ve yüzeyleri birbirine belli bir mantık çerçevesinde bağlanıyor. Audi TT Sportback konseptinin ön kısmı, geniş ve çarpıcı hava giriş deliklerinden oluşan bir başka karakteristik özelliğe de sahip. Vurgulu kenarlarla çevrelenen hava giriş delikleri münferit yapı görünümünde ve iç kısmı petek şekilli parçalarla dolu.
Audi TT Sportback konseptinin arka kısmı da odaklanmış ve şekillendirilmiş. Beş yatay hat arka kısmın genişliğini ön plana çıkarıyor. Tek parça arka ışıklar, R18’den esinlenen dikey separatörlerle bağımsız yapılar oluşturmuş. Bunlar birbirine bagaj bölmesinin tutamağını oluşturan kenarıyla bağlanmış ve bu da çok güçlü ve sürekli bir çerçeve hattı oluşturmuş.
60 km/s hızın üzerinde devreye giren lazer teknolojili uzun hüzmeli farlar
Başka bir tipik TT tasarım özelliği de, separatörler içeren far tasarımıyla oluşturulan kendine özgü bir gündüz farları. Audi TT Sportback konseptinde uzun hüzmeli farları lazer teknolojisiyle oluşturulmuş – her iki farın içinde bulunan ve her biri dört güçlü diyot içeren modüller yüzlerce metre ilerisini aydınlatan bir ışık huzmesi üretiyor. 60 km/s ve üzerindeki hızlarda devreye giren lazer ışığı LED uzun farlara destek oluşturuyor. Sürücü için görünürlük ve güvenliği büyük ölçüde artıran bu özelliğin yanı sıra yoldaki diğer araçları tespit etmek ve ışıklarını karartmak için bir kamera kullanılıyor.
Sportif iç mekan
Sürücü ve yolcular Audi TT Sportback konseptine çerçevesiz pencere camları olan kapılardan giriyor. İç mekan spor bir takımın hassaslığıyla kapıların etrafını sarıyor. İç mekanda Audi TT’nin taviz vermeyen sporluğuyla beş kapılı bir sedanın işlevselliği bir araya gelmiş. Gösterge paneli ve kapılardaki ince uygulamalar ile iç mekanın boydan boya geçen uzun orta konsol bunları daha da ön plana çıkarmış. Ön taraftan bagaj bölmesine kadar uzanan ön konsol ve üst omuz üzerindeki el işi dikişler otomobilin içine spor bir zarafet katmış. Tavan döşemesinin zarif çevre çizgisi de iç mekanın uzunluğunu vurgulamış. Süper spor koltuklar ve entegre baş dayanakları keskin hatlarla çerçevelenmiştir ve ayar olanakları çok geniş.
MMI’ın yerini alan Audi Sanal Kokpit
Audi sanal kokpiti, yani dijital gösterge tablosu, geleneksel fiziksel ekranlar ve ortadaki MMI monitörün yerine geçiyor. Sürücü 12,3 inçlik ekrana geçerek çeşitli ekranları kullanabiliyor ve kaliteli grafik görüntüler elde edebiliyor. Sistem çok fonksiyonlu direksiyon veya MMI terminali üzerinden yönetilebiliyor. Döner düğme üzerinde bulunan touchpad karakterlerin girilmesi için kullanılıyor ve çeşitli parmak hareketlerini tanıyor. Sürücü harita üzerindeki bir noktaya tıpkı akıllı telefonlarda olduğu gibi zum yapabiliyor.
Sıradışı sürüş performansı
Audi TT Sportback konsept otomobilindeki 2.0 TFSI motoru performans özellikleriyle büyülüyor: 6.400 d/d’da 400 hp güç üreten motor, her bir litre motor hacmi için spesifik olarak 200 hp güç üretiyor. Dört silindirli motor, 2.400 ile 6.000 d/d’da krank miline 450 Nm tork veriyor. 1900 d/d’da bile 300 Nm tork kullanılabiliyor. Yüksek performanslı motor, yakıt kullanımını ise 100 kilometrede 7,0 litre ile sınırlıyor. Böylece kilometre başına CO2 emisyonu 162 gram oluyor.
Sürüş esnasında dört silindirli motorun ekstrem dinamikleri nefes kesici. Turboşarjlı, direkt enjeksiyonlu motor, Audi TT Sportback konsept otomobilini sıfırdan 100 km/s hıza 3,9 saniyede ulaştırıyor, mükemmel tepki özellikleri gösteriyor ve nominal azami hızda 7.200 d/d ile çalışıyor. Motorun sportif sesi, aracın yükü ve hızı arttıkça daha da tınılı hale geliyor.
Motorun gücü, doğrudan vites değişikliklerini saniyenin birkaç yüzde biri içerisinde yapan üç-milli bir iç tasarıma sahip kompakt yedi-vitesli S tronic’e akıyor. Sürücü, çift-kavramalı transmisyonun iki otomatik programda çalışmasına izin verebilir veya direksiyon üzerindeki düğmeleri kullanarak kontrolü kendi eline alabilir.
Güç, Audi’nin sürekli dört-çeker quattro sistemi aracılığıyla yola aktarılıyor. Hidrolik olarak hareket geçirilen ve elektronik olarak kontrol edilen çok-diskli kavrama, optimum ağırlık dağılımı için arka dingile yerleştirilmiş. Quattro tahrik, torkun dingiller arasında dağılımını saniyenin binde biri hızında aktif bir şekilde kontrol ediyor ve bu sayede otomobilin dinamik kullanılışını daha da artırıyor.