ESP Türkiye’de zorunlu oldu
Bosch buluşu olan ESP her yıl binlerce insanın yaşamını kurtarıyor. Elektronikdenge programı; 1 Kasım 2014 itibarıyla Türkiye’de yeni tescil edilen tüm binek ve 1,3 tonun altındaki ticari araçlarda isteğe bağlı olmaktan çıkıp standart ekipman haline geldi.
Aynı zamanda Avrupa Birliği ülkelerinde 1 Kasım 2014 tarihinden itibaren, 3,5 tona kadar brüt taşıt ağırlığına sahip tüm yeni tescil ettirilmiş binek otomobilleri ve hafif ticari araçların patinaj önleme sistemi ile donatılmış olması gerekiyor. Düzenleme, bir yıl sonra da diğer tüm araçlar için yürürlüğe girecek.
Emniyet kemerinin ardından en önemli taşıt güvenlik sistemi olma özelliğini taşıyan ESP, önem sıralamasında hava yastığını dahi geride bırakıyor. Bosch, 1995’te seri üretime başlamasından bu yana 100 milyon adet ESP üretimi gerçekleştirdi. Avrupa’daki tüm yeni taşıtların yüzde 84’ü 2014’te patinaj önleyici sistem ile donatılırken dünya çapında bu rakam sadece yüzde 59 oldu. Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young; “Bağımsız araştırmalara göre, tüm taşıtların patinaj önleyici sistem ile donatılması halinde, yollardaki patinaj kaynaklı kazaların yüzde 80’e yakını önlenebilecek” diye konuştu.
Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young “ESP yaşam kurtarır. Bosch tarafından gerçekleştirilen bir kaza araştırması da sistemin hayati önemini ortaya koyuyor. 2011 yılında, ESP Avrupa Birliği ülkelerindeki araçların sadece yüzde 40’ında takılı olmasına rağmen 33.000’den fazla yaralanmalı kazayı önleyerek 1.000’in üzerinde yaşam kurtardı. ESP, 1995’teki lansmanından bu yana, Avrupa çapında 190.000 kazayı önleyerek 6.000’i aşkın yaşam kurtarmış oldu” dedi.
Kuru, ıslak, çamurlu, kaygan yollarda direksiyonu aniden kırmak sıklıkla ciddi trafik kazaları ile sonuçlanıyor. ESP, akıllı sensörler kullanarak arabanın gerçekten sürücünün yönlendirdiği istikamette ilerleyip ilerlemediğini saniyede 25 defa karşılaştırıyor.
ESP, 1978 yılında Bosch tarafından yaratılan ABS antiblokaj fren sisteminden sonraki adımı oluşturuyor. Günümüzde, ESP salt bir patinaj önleyici sistemden çok daha fazlasını temsil ediyor. ESP’nin yokuş kalkışlarda taşıtın arkaya kaymasını engelleme yeteneği de dahil bir dizi katma değerli fonksiyon, performansının büyük kısmını açıklıyor. Bu aynı zamanda yoldan çıkan treylerleri dengeleyebiliyor, SUV ve hafif ticari araçların devrilme riskini de azaltabiliyor.
Elektronik dengeleme programının aynı zamanda birçok sürücü destek sistemi ve otomatik sürüş konusunda da anahtar bir rol oynaması, neden sürekli olarak geliştirildiğini de açıklıyor. Bosch, ESP’yi gelişmekte olan pazarlardaki giriş düzeyi arabalar için makul fiyatlı ESP light’tan ticari araçlara yönelik özel sistemlere, hibrit ve elektrikli taşıtlar için ESP hev rejeneratif fren sistemlerine kadar her türlü koşul ve gereksinime yönelik doğru sistemi sağlayan modüler bir konsept olarak sunuyor.