BMW İ3 İLE ÇEVRE DOSTU
Son bir kaç yıl içinde oldukça popülaritesi artan elektrikli araçlar, markaları hepten sert bir mücadele içine soktu. Alman üreticisi BMW ise bu sınıfta i3 ve i8 modelleriyle girerek adından oldukça söz ettirecek
Alman lüks otomotiv üreticisi BMW alternatif yakıtlı araçlar serisine “i” ailesini ekledi. Marka ilk etapta i3 ile dikkat çekerken i8 modeliyle spor otomobil severlerin gönlünü feth edecek. BMW ailesinden tamamen uzak tasarım anlayışlarıyla geliştirilen araçlar, daha çok gelecekten izler taşıyor. U şeklinde LED farlarıyla dikkat çeken model, BMW ailesinin geleneksel detayı böbrek ızgarayı taşımıyor. Bunun yerine bu ızgara şeklini anımsatan ve elektrikli otomobil olduğunu dışa vuran mavi çizgilerle sınırları belirlenmiş görsel kullanılmış. Bu mavi detaylar kaput üzerindeki BMW logosunun arka planında da kullanılmış. Ön motor kapağından başlayıp arka bagaj kapağına kadar uzanan siyah gövde rengine kombine seçenekler sunulmuş. Modelde genel olarak oval hatlar hakim. Bu sayede daha az sürtünme ile pilden tasarruf edilmesi amaçlanmış. Yan bölümde 19 inç büyüklüğünde jantlar kullanılmış. Yuvarlanma direnci düşük lastikler yakıt ekonomisine katkı sağlıyor. Modelde B sütunu iki kapıya eşit şekilde dağıtılmış. Arka bölümde L şeklinde konumlandırılmış LED destekli stoplar konumlandırılmış. Stoplar geleneksel olarak karoser üzerine konumlandırılmak yerine kaput içine gömülmüş şekilde tasarlanmış. Modele fark katan bu tasarım oldukça hoş. BMW i3, 3.99 metre uzunluğa, 1.77 metre genişliğe, 1.57 metre yüksekliğe ve 2.57 metre aks mesafesine sahip.
Arkadan itişli
Arkadan itişli olan model sınırları zorlandığında önden kaymalar yaşatabiliyor. ESP sistemi sizi dengede tutmak için başarılı bir şekilde çalışıyor. Modelde sadece çekiş kontrol sistemi kapatılabiliyor. ESP tamamen kapatılamıyor. Model içeride bilindik BMW tasarım dilinden farklı bir kokpitle bizleri karşılıyor. İki kollu direksiyon simidi, gösterge paneli ve klima kumandaları bunu sağlayan detaylardan. Radyo kontrol ve ön konsoldaki ekranı kontrol eden Joystik kumandası ise BMW modellerinden tanıdık. Modelin içerisindeki malzeme kalitesi ise gözenekli farklı bir görünüm kazandırmış. Koltuklar aktif iklimlendirme özelliğine sahip. Bu sayede yaz aylarında daha az ısınan koltuk, kış aylarında ise size maksimum ısı sağlayarak konforunuzu arttırıyor. BMW i3’te 4 farklı iç mekan kombinasyonuna yer verilmiş.
170 beygir güç
D,N ve R seçenekleri olan şanzıman direksiyon simidinin arkasında yer alan bir kol ile seçilebiliyor. Ayrıca otomobili çalıştırmak içinde bu kol üzerindeki tuş kullanılıyor. BMW modellerinden alıştığımız sürüş modları burada da karşımıza çıkıyor. Yalnız tek fark içten yanmalı modellerde performansa doğru artan modlar BMW i3’te ekonomi odaklı olarak konumlandırılmış. Arkada sunulan baş ve diz mesafesi yeterli. Arka bölümde baş mesafesi için oyuk şeklinde tasarlanan tavan da dikkatimizden kaçmadı. Modelin bagaj hacmi 260 litre. Koltuklar tamamen yatırıldığında bu alan 1100 litreye kadar ulaşıyor. BMW i3, 125 kW (yaklaşık 170 beygir) güç üreten elektrikli motora sahip. Bu motor ayrıca 250 Nm tork değerine sahip. Bu değerle 0-100 Km/s hızlanmasını 7.2 saniyede tamamlarken maksimum 150 Km/s hıza sahip. Model fabrika verilerine göre 190 Km menzil sunuyor. Sürüş karakterinize göre 130 ile 160 Km arasında değişim gösterebiliyor. Modeli evdeki prizden de şarj edebiliyorsunuz. Evde kullanılan priz ile araç 6 ila 8 saat arasında değişen sürelerde şarj edilebiliyor. BMW i3, hızlı şarj ile 30 dakika gibi kısa bir sürede %80 doluluk oranına ulaşıyor.