BORUSAN ARAÇ İHALE DEĞERLENDİRMESİ
Otomotiv sektörü, 2019 yılının son çeyreğinde kurdaki iyimser hava ve düşen kredi faizlerinin etkisiyle oldukça iyi bir çeyrek yaşadı. Bu hareketlilik 2020 yılının Ocak ve Şubat aylarında da devam etti. Yaşanan büyümede, uzun zamandır ötelenmiş talebin önünün açılmasının etkili olduğunu söyleyebiliriz. Biz de BAİ olarak bu dönemde hem adet hem karlılık anlamında bütçe rakamlarının oldukça üzerinde sonuçlar elde ettik.
Mart ayında ise ülkemizde Covid 19 virüsü ile tanıştık. Aralık ayında Çin’in Hubei eyaletindeki Wuhan kentinde başlayıp tüm dünyaya yayılan, Dünya sağlık örgütü tarafından da Pandemi olarak ilan edilen yeni tip corona virüs (covid-19) salgını tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de çalışma hayatını, sosyal hayatı ve ekonomiyi o günden beri önemli ölçüde etkiliyor. Salgının hızı arttıkça bu etkileri daha derin hissetmeye başladığımız da bir gerçek.
Virüsün ülkemizde görülmeye başladığı daha ilk dönemlerde tedbirlerimizi hızla hayata geçirmeye başladık. Bizim bu salgınla mücadelemiz Borusan Grubu’nun tüm şirketlerinde bizlere rehber olan 3 temel prensibe dayanıyor: 1) Çalışanımızı Korumak 2) İşimizi Korumak 3) Paydaşlarımızı Korumak.
Çalışanlarımızı korumak adına şirketimizde ilk öncelikle evden çalışma ve vardiyalı çalışma düzenine geçtik ve seyahat kısıtlamalarını devreye aldık. Ayrıca hijyen tedbirleri ile önleyici tedbirleri hızlıca hayata geçirdik. İşimizi korumak bağlamında da mevcut yetişmiş insan kaynağımızı bu zor süreçte kaybetmeden süreci atlatacağımız bir dizi tedbiri hayata geçirdik. Krizin derinliği ve uzunluğuna göre ilave tedbirleri planladık. Son olarak paydaşlarımızı korumak için fiziki ihalelerimizi salgın tehdidi ortadan kalkana kadar durdurduk. Mart sonundan beri tüm ihalelerimiz on-line mecralarda gerçekleştiriliyor. Ayrıca iş ortaklarımızın fiziki yükünü ve dolayısıyla virüse maruz kalma riskini en aza indirecek -uçtan uca nakliye, mobil ekspertiz gibi – katma değerli çözüm önerileri de sunmaya başladık.
Salgınla birlikte tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektöründe de keskin bir talep daralması yaşandı. Yaşanan salgının gerek ülke çapında uygulanan tedbirlerle (evde kalma, sokağa çıkma yasakları, seyahat kısıtlamaları ve yasakları, bazı işletmelerin kapatılması vb) ve bu tedbirlere azami uyum sağlayarak kontrol altına alınacağına inancımız yüksek. Ancak krizin derinliğini ve uzunluğunu bugünden öngörmek de çok zor. Ümidimiz ve beklentimiz salgının Mayıs sonunda düşme trendine girmesi ve Haziran ayında alınan tedbirlerde rahatlama yaşanması yönünde. Bundan sonra pazarın toparlanma trendine gireceğini öngörüyoruz. Yine de bu doğrultuda tüm olumlu beklentiler gerçekleşse bile normal hayata dönüşün son çeyrekten önce olmayacağına inanıyoruz.
Mobilite günümüzde önemli bir ihtiyaç. Covid 19 sonrası da bu ihtiyaç devam edecektir, ancak toplu taşıma araçlarının kullanımında tedirginlik de bir süre daha olacaktır. Doğal olarak bunun toplumda araç edinme isteğini arttıracağını düşünüyoruz. Ayrıca bildiğiniz üzere salgın sürecinde ülkemizde olduğu gibi dünyada da otomotiv üretimine ara verildi. Salgında iyileşmeye girdiğimiz dönemlerde sıfır araç tedariğinin limitli olacağını öngörmek zor değil. Bu durum, talebi 2. el sektörüne yöneltecektir.
Borusan Araç İhale Genel Müdürü Sinan Barutçuoğlu