Araç Bakımında Bunlara Dikkat!
Araç bakımı, arabanın türüne göre değişim gösterebilir. Ancak standart binek otomobillerin bakım aralıkları daha kısadır. Tabii arabalarda da modelden modele değişimler olabilir. Ancak ortalama her aracın bir bakım ömrü vardır. Bakım sırasında araç komple gözden geçirilir. Detaylı olarak kontrol edilen araçlar, arıza çıkarabilme durumları da göz önünde bulundurularak detaylı şekilde incelenir. Peki ya standart bir arabanın bakımı kaç kilometrede yapılır?
Araba bakımı nedir?
Araba bakımı belli kilometre ve zamanlarda aracın bazı parçalarının kontrolü ve değişimi işlemine denir. Bu işlem sırasında aracın birçok farklı noktasına bakılır. Bu sayede ileride problem çıkaracak sorunlarında önüne geçmiş olunur. Bakım süresi standart olarak 2 saatlik bir zaman alır. Bakım öncesinde hangi noktalar kontrol edilir.
Bakım sırasında neler kontrol edilir?
Bakım sırasında aracın yürüyen aksamı kontrol edilir. Burada öncelikle süspansiyonlar ve takozları kontrol edilir. Burada değişim yapılacaksa not alınır. Devamında rot kolları ve başları kontrol edilir. Daha çok sıvı teması buralarda olacağı için bu parçalar çabuk aşınır. Akabinde askı rotları kontrol edilir. Devamında ise yağ kaçakları kontrol edilir. Burada en çok yağ kaçağı rot kolları ve motorun altında terlemek şeklinde olabilir. Bunlar normal olarak görünür. Ancak bunun dışında farklı bir akıntı var ise işlem daha büyük olabilir.
Bakım sırasında hangi parçalar değişir?
Aracı periyodik bakıma soktuğunuzda bazı parçalar değişir. Bunlar hangileridir?
Hava filtresi: İlk olarak değişmesi gereken bu parçadır. Yanma odasına taze ve filtrelenmiş havayı bu parça sağlamaktadır.
Yağ filtresi: Yağın içerisindeki sürtünmeden kaynaklı alüminyum talaşları süzerek motor parçalarına zarar vermesini engeller. Bu filtrede her periyodik bakımda değiştirilmelidir.
Polen filtresi: Temiz bir kokpit istiyorsak polen filtresini de değiştirmemiz gerekir. Sağlıklı ve temiz bir kokpit için bu parça fazlasıyla önem arz etmektedir.
Motor yağı: Uzunca bir süre yoğun çalışma ve sıcaklık altında yağ ilk gün ki etkisini zamanla yitirebilir. Bu sebepten dolayı yapın değiştirilmesi periyodik bakımda oldukça önemlidir.
Yakıt filtresi: her bakımda olmasa da iki bakımda bir yakıt filtresi de değiştirilmelidir. Bu filtre sayesinde dışarıdan aldığımız yakıtın içindeki partiküller bu sistemde toplanıp, yanma odasına temiz yakıtın gitmesi sağlanır.
Araba bakımı kaç kilometrede bir yapılır?
Araç bakımları modelden model değişim göstermektedir. Ancak ortalama bir araç bakımı 10 bin kilometre sonunda yapılmalıdır. Eğer ki 1 yıl içinde bakım kilometrenizi tutturamazsanız, yıllık olarak bakıma girmeniz gerekmektedir.
Kendi kendinize yapabileceğiniz 7 kolay araç bakımı metodunu sizler için derledik.
1-Cam sileceklerini değiştirmek
Arabanızda yapabileceğiniz en kolay bakımlardan biridir. Burada dikkat edilmesi gereken aracınıza uygun bir silecek takımını otomobilinize uygulamanızdır. Ucuz diye alınan bazı silecekler ya arabanıza uygun olmaz ya ada ömürleri fazlasıyla kısa olur. Aracınızın şasi numarasına göre uygun sileceği e- ticaret sitelerinden veya yetkili servisten alabilirsiniz. Daha sonrasında sileceklerin geçmeli olan süpürgelerini kolay bir şekilde çıkarıp tam tersi metot ile yenilerini takabilirsiniz.
2-Soğutma Sıvı Bakımı
Aracınızda birden fazla sıvı bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi olan soğutma sıvısıdır. Bu sıvının kontrolü haftada bir kez yapılmalıdır. Bunun kontrolünü motordaki doldurma kabından yapılmaktadır Eğer ki eksilme varsa araç soğukken bu sisteme su ilave etmeniz gerekir.
3-Hidrolik Sıvı Bakımı
Bunun dışında direksiyon ve fren hidroliğinin de sıvı seviyesi kontrol edilmeli. Eğer ki eksik görülürse bunlar aynı cins bir sıvı ile doldurulmalı. Bu sistemdeki eksiklik fren ve direksiyon sisteminizin düzgün çalışmamasına sebep olur.
4- Lastik Bakımı
Aracınızın en önemli elamanlarından biri lastiklerdir. Bunların da haftalık olarak basınçlarının kontrolü sağlanmalı. Bu bakım tüm lastiklerin eşit bir şekilde aşınmasını ve lastiğinizin daha geç deforme olmasını sağlar. Bu bakımı yapmak oldukça kolaydır. Bunun için internetten aldığınız bir basınçölçer işinizi görecektir. Eğer ki lastiklerde eksik var ise hemen taze hava ile tamamlanmalıdır.
5- Fren disk ve balataların bakımı
Bu sistemlerin kontrolü de oldukça kolaydır. İlk olarak jantların arasındaki boşluklardan disklerin ve frenlerin durumu kontrol edilir. Eğer ki daha detaylı bir bakım isteniyorsa önce diskin ve balatanın olduğu taraftaki lastik bijonlarından sökülür. Lastik diş derinliği gibi diskin üzerinde de bir diş kalınlığının limit noktasını belirleyen bir çentik yer almaktadır. Diskiniz eğer bu noktaya yaklaştıysa disklerinizi üzerlerindeki cıvataları sökerek değiştirebilirsiniz. Akabinde balatalarınızda da seviye kontrolü yapılır. Eğer ki taraflardan herhangi biri veya ikisi çok aşındıysa yenisiyle değiştirmeniz gerekir.
6-Koltukların bakımı
Yaz kış koltuklar size hizmet etmektedir. Ancak yıl içerisinde bu koltuklarda zaman yenik düşebilir kirlenebilir veya aşınabilir. Bu aşınma opsiyonunu daha da ileri taşımak için her yıl koltuklarınızın bakımını yapmanız gerekebilir. Bu tarz bakımlar oldukça kolaydır. Dışardan edinebileceğiniz döşemenize özel temizleyici sıvılar işinizi görecektir. Güzel bir fırçalama ve kurutla işleminden sonra koltuklarınız ilk günkü haline gelecektir.
7-Yağ bakımı
Yağ bakımı da kolayca yapılacak bakım türlerindendir. Burada ilk olarak yağ seviyenizin kontrolünü yapmanız gerek. Motordaki yağ çubuğunu çekerek bunun kontrolünü yapabilirsiniz. Yağ eksik ise motor üzerindeki yağ dolum noktasında aracınıza uygun yağı ekleyebilirsiniz. Yağ değişiminde ise karter üzerindeki tapa sökülür. Sistemdeki eski yağ bir kap yardımıyla alınır. Devamında tapa ve üzerindeki metal conta yenilenir ve yavaşça sıkılır. Daha motorun üstündeki yağ dolum noktasından aracınıza özgü yağ ve litre miktarı doldurulur.