“Sektörün Geleceği İçin Oto Servislerinde Standartlar Yükselmeli”
Yükselen döviz kuru, artan yedek parça fiyatları gibi etkenler, birçok otomobil sahibinin özel servisleri tercih etmesine neden oluyor. Öte yandan lüks araçlara servis hizmeti veren Aşin Otomobil, standartların yükselmesiyle sektörün gelişiminde önemli bir ivme kat edileceğine dikkat çekti. Eski alışkanlıkların terk edilmesi gerektiğini vurgulayan Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem, “Yetersiz, düşük kaliteli ekipmanlar ve eğitim seviyesi düşük teknik personel, sektörün en büyük problemleri haline geldi. Ancak Mesleki Yeterlilik Belgesi, TSE onayı denetimleri sıkılaştırılırsa iş güvenliğinde ve çalışma şartlarında ileriye gidebiliriz. Aksi takdirde 5 sene içerisinde oto servislerinde çalışacak teknik personel bulamayacağız.” dedi.
Premium araçlara servis hizmeti veren Aşin Otomobil, satış sonrasında önemli bir görev üstlenen özel oto servislerine ilişkin değerlendirmelere yer verdi. Son yıllarda artan otomobil fiyatları, otomobil sahiplerinin otomobillerine ekstra özen göstermesine ve bakımlarını aksatmamasına destek olurken, artan yedek parça fiyatları ve döviz kurundaki yükseliş ise özel oto servislerine yönlenmelerine sebep oluyor. Fakat sürdürülebilir bir sektörel gelişim için eski alışkanlıkların artık terk edilmesi gerektiğini vurgulayan Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem, standartlardaki düşük seviyenin büyük bir problem olduğuna dikkat çekiyor.
İş güvenliğine ve ekipman kalitesine önem verilmiyor
Birçok özel oto servisinde iş güvenliğine yeterli derecede özen gösterilmediğini söyleyen Erdem “Sektörde emek veren tüm mavi yakalı çalışanlar için işletme sahipleri asgari düzeyde iş güvenliğine önem vermeli. Yangın söndürme cihazından ilkyardım çantasına, iyi bir aydınlatma ve havalandırma sisteminden doğru lift kullanımına, kullanılan ekipmanların bakımına kadar riskleri bertaraf edecek birçok unsur var ve bunlara önem verilmiyor. Düşük kalitede ekipman kullanmak, liftte takoz kullanmamak, bir şanzımanı ya da motoru indirirken telafisi zor hatalara sebep olabiliyor. Bu çalışan sağlığı, iş güvenliği için kritik bir konu olduğu kadar müşterilerin araçlarına da maddi zarar verebilir. TSE Belgesi’nin zorunlu kılınmasıyla asgari standartlar sağlanmalı ve denetimler sıkılaştırılmalı.” dedi.
Doğru ekipman yetmez, eğitim şart
Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan eğitim seviyesi düşük çalışanların bir diğer önemli problem olduğunu ifade eden Erdem, doğru ekipman kullanımının yeterli olmadığını belirtti. Düşük eğitim seviyesi sebebiyle çalışanların iş güvenliği kurallarına uymadığını ve yanlış tamirat-tadilat, bakım-onarımla araçlara zarar verebildiğini söyleyen Erdem “Satış sonrasında oto servisleri sektörünün ileriye gitmesi için eğitime maksimum düzeyde önem göstermemiz gerekiyor. Eğitimler ve mesleki yeterlilikle hizmette kalite seviyesi yükseldiği gibi çalışan sağlığı da korunmuş olacak. İşletme sahipleri asgari bu şartları sağladığı sürece ancak yeni istihdam yaratabiliriz. Aksi takdirde önümüzdeki 5 yıl içinde teknik personel bulamayacağız.” yorumunu yaptı.