Yeni Nesil Araç Teknolojisi Continental’le Şekilleniyor
Continental, her yıl dünyanın önde gelen teknolojilerinin nabzının attığı Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı’na (CES) bu yıl geleceğin akıllı araç sektörüne yön veren teknolojileriyle damgasını vurdu.
Sürücü ve sürücülerin sahip olduğu tüm teknolojilerin birbirine bağlantılı olacağı yeni nesil araçlar için son teknolojileri geliştirmek üzere çeşitli firmalarla iş ortaklığı geliştiren Continental’in fuara damgasını vuran ürünleri arasında, bulut tabanlı eHorizon (elektronik ufuk), STARLINK, akıllı anahtara dönüşen akıllı saat, kavisli OLED touch ekranı ve AR teknolojisi yer alıyor.
Dünyanın en büyük uluslararası lastik tedarikçilerinden Continental’in, 6 ile 9 Ocak 2015 tarihleri arasında Las Vegas’ta gerçekleştirilen Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2015’te tanıttığı yenilikler geleceğin araç teknolojisine yön veriyor. Akıllı mobilite gücü kapsamında araçları bulut teknolojisine entegre ederek geliştirilen teknolojilerde Continental tüketicilerin sürüş hayatını etkileyecek dört ana konuyu odağına koyuyor: Kontrol, güvenlik, bilgi ve eğlence.
Dinamik eHorizon Teknolojisi (Elektronik Ufuk) nedir?
Elektronik Ufuk olarak adlandırılan dinamik eHorizon teknolojisi, üstün ileri görüş becerileri ile güvenli sürüşü maksimize ediyor. Dijital harita göstergesi ve navigasyon teknolojisi bir araya getirilerek geliştirilen eHorizon teknolojisi yolun ilerleyen bölümlerinde sürücüleri nelerin beklediğini gösteriyor.
Seyir kontrol sistemi ile yolun durumuna göre araç hızının otomatik olarak ayarlanmasını ve böylece yakıt tüketiminin azaltılmasına da yardımcı oluyor.
IBM ve bulut firması HERE ile birlikte geliştirilen teknoloji, gerçek zamanlı dijital haritalar ile lokasyon bulut hizmeti ve araç bulut hizmetine bağlı çalışıyor. Ayrıca IBM Büyük Veri ve
Analizleri’ni kullanarak hava durumu gibi değişken olayları da gözlemliyor.
Continental’in bağlantılı güç aktarım sistemlerinden otomatik sürüş deneyimine kadar birçok uygulamanın temeli olarak gördüğü dinamik eHorizon teknolojisi, bir virajdan sonra aniden sıkışan trafiği trafik görünmeden sürücüsüne aktarmaya yardımcı oluyor. Yoldaki bir engeli algılayan sensörler aracın aniden fren yapmasına engel olarak, aracın hızını daha önceden ve kontrollü düşürmesine de yardımcı oluyor.
Dijital haritalar, kamyonlarda kaydedilen GPS sinyalleri, topografik güzergah verileri aracılığıyla üç boyutlu bir yol profili sunan dinamik eHorizon sistemi, güncellemeleri gerçek zamanlı sunmak için internet ortamındaki diğer araçlardaki sensörler tarafından algılanan verileri ve diğer tüm kaynakları bir platformda birleştiriyor. Araç sensörleri ve ticari trafik veri tedarikçileri gibi çeşitli kaynaklardan toparlanan veriler, dijital harita üzerinde genel bir resme dönüştürülüyor. Harita ve diğer gerçek zamanlı veriler ise HERE lokasyon bulut sisteminde muhafaza ediliyor. Continental ise yalnızca aracın donanımlarını değil, aracın yapay zekasını da tedarik ediyor.
Continental ve IBM önceki yıl, dünya çapındaki otomobil üreticilerine yönelik, bağlantılı mobil çözümleri üretimi konusundaki işbirliği anlaşmasını duyurmuştu. İşbirliğinin temelinde otomotiv üreticilerine bağlantılı mobil araç içi hizmetler ve ölçülebilir bir bulut platformu sunmaları yer almaktaydı.
Uzaktan taşıt hizmetleri sunan STARLINK nedir?
Günümüzde Subaru sahiplerinin yararlanabildiği STARLINK araç içi teknolojisi ise çeşitli bağlanabilirlik özellikleri ile öne çıkıyor. Çalınan araçları kurtarma, otomatik çarpışma bildirimi ve akıllı telefon üzerinden aracı kilitleme, aracın kilidini açma gibi uzaktan taşıt hizmetleri ile müşterileri temel araç işlevleri ile temas halinde tutan aylık taşıt sağlık raporundan oluşan STARLINK, şimdilik ABD pazarına yönelik taşıtlar için bu yılın sonundan itibaren aktif olacak.
Akıllı saat ile taşıtları birbirine bağlayan teknoloji
Sürücülerin alışkın oldukları elektronik cihazlar üzerinden yeni teknolojilerini geliştirmeye odaklanan Continental, akıllı saatleri uzaktan kumandalı taşıt anahtarına dönüştürüyor. Araç ve akıllı saat arasındaki veri transferinin Bluetooth üzerinden yapıldığı yenilikçi teknolojide, akıllı saat işletim cihazı görevi görüyor.
Araç içi ekran teknolojisi: OLED Touch Ekran
Akıllı telefonlar için her geçen gün daha da önem kazanan ve teknolojileri iyileştirilen ‘dokunmatik ekran’ konusunda da çalışan Continental’in OLED Touch ekranı araç içi ekran deneyimine yeni bir rota çiziyor. Yeni ekran, kavisli yapısı ile konsol ortasında kablosuz olarak yerleştirilebilecek bir tasarıma sahip. Otomobil üreticilerine tasarım özgürlüğü sunacak OLED Touch ekran üretiminde özel elektronikler ve kimyasal olarak sertleştirilmiş cam kullanıldı.
“Zenginleştirilmiş Gerçeklik” satış sonrası hizmetler için kullanılacak
Otomobil üreticilerinin satış sonrası hizmetinin ne kadar önem taşıdığını bilen Continental’in geliştirdiği zenginleştirilmiş gerçeklik (Augmented Reality – AR) teknolojisi, tabletlerle otomobil teknolojisini birbirine bağlıyor. Araçların arızalanması durumunda veya bakıma girmesi gerektiğinde teknisyenle araç arasındaki iletişimi hızlandıracak yenilik, satış sonrası hizmet kalitesini artırarak sürücülerin ve firmaların hayatını kolaylaştıracak.
Kazasız sürüş programı için özel teknoloji: Kesintisiz sürüş keyfi
Trafikteki dikkat dağıtacak çeşitli sensörleri doğrudan araca aktararak sürücüye kesintisiz sürüş keyfi vermeyi hedefleyen ve istihbarat olarak adlandırılabilecek “çevre sensörleri”, Continental’in kazasız sürüş programı kapsamındaki çalışmalarının bir sonucu. “Kuşatıcı Görüş (Surround View)”, araç 360 derecelik görüş açısıyla çevrede olup biteni sürücülere aktarıyor.