YOLA ÇIKMADAN KONTROLE ÇIK
İlk ve orta öğretimde yaklaşık 18 milyon öğrenci için yaz tatili bitti. Yeni eğitim ve öğretim dönemiyle birlikte trafiğe çıkan araçların önemli bir kısmını oluşturan servis araçları da yollara çıktı
Okulların açılmasıyla birlikte hem özel hem ticari araçların çok yoğun olarak trafikte olacağını göz önünde bulunduran Continental Türkiye Satış Direktörü Teoman Görgün, yol ve sürüş güvenliği için servis aracı sahipleri ve şoförlerini almaları gereken önlemlerle ilgili şu hatırlatmaları yapıyor: ‘‘Öğrencilerin can güvenliği için servis araçlarının lastik kontrolünün tam donanımlı lastik bayilerinde yaptırılmasından asla taviz verilmemeli. Daha önce de belirttiğimiz gibi Continental için her zaman öncelikli konu “güvenlik”. Bu nedenle, uyarımız servis araçlarının gün içerisinde uzun yol kat etmeleri sebebiyle lastik hava basıncı aksattırılmadan sık sık kontrol ettirilmesi yönünde. Servis sahibi olanların ve sürücülerin bu konuda hassasiyet göstermeleri gerektiğinin önemle altını çizeriz. Balans ayarı ve diş derinliklerindeki sorunlar deneyimli sürücüler tarafından bile fark edilmeyebiliyor. Bu noktada, mutlaka işin uzmanlarının lastiklerin denetimini yapmaları bir gereklilik olarak karşımıza çıkıyor.’’
Dikkat edilmesi gerekenler
Hava basıncı: Tüm araçlarda olduğu gibi servis araçlarında da lastik hava basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Servis araçları gün içinde uzun yol kat ettiği için hava basıncı kontrolünün sık yapılması gerekiyor.
Diş derinliği: Servis araçları gün içinde uzun süre yol yaptıkları için lastiklerdeki aşınma ve yıpranma standart binek araçlara göre daha fazla oluyor. Servis araçlarının diş derinliğinin ayda bir kontrol edilmesi öneriliyor. Lastiklerdeki 3 mm’lik diş derinliği minimum güvenlik sınırı olarak kabul edilir ancak kış döneminde bu derinliğin 4 mm olması gerektiğini unutmayın.
Ön Düzen Ayarı: Bozuk yollar nedeniyle servis araçlarının ön düzen ayarı kolay ve hızlı biçimde bozulabiliyor. Usta şoförlerin bile kolay kolay anlayamayacağı dingil genişlik ayarındaki sorunların tespiti, tam donanımlı bayilerin kontrolüne ihtiyaç duyuyor.
Balans ayarı: Servis araçlarında lastiklerin yerleri sık sık değiştirilebiliyor. Lastiklerin yeri her değiştirildiğinde güvenlik için balans ayarının kontrol edilmesi öneriliyor. Balans ayarı yolcuların rahatlığına katkı sağlarken, lastiklerin erken aşınmasının da önüne geçiyor.
Subaplar: Subaplar, lastiklerin hava sızdırmamasında önemli rol üstleniyor. Özellikle yük ve yolcu taşıyan araçlarda lastiklerin üzerine yüksek basınç bindiği için subaplarda aşınma meydana geliyor. Lastik kontrolü sırasında subapların da incelenmesi büyük önem taşıyor.